Craniosacraal_behandeling_purmerend
Logo Fysiotherapie balans en Cranio Purmerend

Wat is craniosacraal therapie? 

Craniosacraal therapie is een therapie die het craniosacrale systeem als uitgangspunt neemt om de balans in het lichaam te herstellen en het zelfhelend vermogen van het lichaam te verbeteren. Craniosacraal therapie is een behandelwijze die inwerkt op het diepe bindweefsel systeem (de fascie) van ons lichaam. Deze bevind zich overal in het lichaam, om elke cel, en verbindt en beschermd de verschillende onderdelen van ons lichaam met elkaar. Van schedel tot spiervezels, organen, bloedvaten en zenuwen.
Een spanning, restrictie,  in dit systeem kan op den duur voor de meest uiteenlopende klachten zorgen; van lichamelijke klachten als rug, arm of hoofdpijn tot ‘niet lekker in je vel’ zitten. Door deze spanningsplekken in de fascie weer in beweging te laten komen kan het lichaam weer herstellen.
Dit doe ik via een meestal zachte aanraking waarbij u de kleding aan kunt houden.
Hierdoor is de behandeling makkelijk toegankelijk voor jong en oud.

Klik hier of op onderstaande afbeelding om meer uitleg te lezen over de kracht van Cranio, de gemeenschappelijke folder van de Cranio-opleidingen, het UIN, de PCSA en de registers RCN en NCSV.

De_kracht_van_cranio

Welke klachten kunnen behandeld worden worden met craniosacraal therapie?

Zowel heel fysieke klachten als meer psycho-emotionele vragen en klachten kunnen met craniosacraal therapie verbeteren. 

• hoofdpijn
• tinnitus, oorsuizen
• tanden knarsen (bruxisme)
• chronische klachten
• emotionele problemen
• slaapstoornissen
• stress, spanningsklachten
• burn-out klachten
• lusteloosheid
• rugpijn
• meer in contact met jezelf
• levensvragen 
• nek- en schouderklachten
• bewegingsbeperkingen

Aandacht en respect voor u en uw hulpvraag vind ik erg belangrijk en staan altijd voorop! U weet namelijk als geen ander wat en hoe u zich voelt.

Wilt u meer weten over hoe het werkt?

Het craniosacraal systeem loopt van de schedel (cranium) tot aan het heiligbeen (sacrum) en alles wat daar tussen ligt. De hersenen met zijn vliezen en de wervelkolom met vliezen en ruggemerg. De hersenvloeistof stroomt hier in een gezonde situatie met een ritmische golf beweging als vanzelf doorheen. Doordat de vliezen van hersenen en ruggemerg verbonden zijn met alle bindweefselvliezen, de fascia, in het gehele lichaam reikt deze ritmische beweging tot in elke cel.
Deze beweging is voor een geoefend therapeut dan ook overal te voelen. Een verstoring, spanning, een assymetrie hierin is een aanwijzing waar de oorzaak van een probleem of klacht kan liggen. De oorzaak ligt niet altijd op de plek van de pijn. Spanning in de buik kan je schouder naar voren trekken wat je nekspieren weer meer belast. Masseren en oefenen van de nek en schouder helpt dan maar tijdelijk. Heb je veel hooi op je vork, veel stress dan jaagt dit ook de schouderspieren aan. Zenuwtechnisch gezien. Dan zal u anders met de stress situatie kunnen leren omgaan.
Via de spanningsplek in het bindweefsel en de rust die ontstaat in de behandeling komen de oplossingen vanzelf. U komt helemaal tot rust en vanuit die rust en ontspanning, ontstaat weer ruimte om anders naar de situatie te kijken. Of je ontdekt hoe het je wel lukt dat te doen wat je wil doen. Zo kan je met rust dezelfde stress aan of je kan andere keuzes maken. Wat is nu echt belangrijk? 

Logo Fysiotherapie balans en Cranio Purmerend

De wisselwerking tussen lijf en hoofd.

Cranio is werken met het lijf, het lichaam. Dit kan met name in de structuur zijn. Met de botten als handvatten om de fascie te beïnvloeden, volgen we het weefsel. Het heiligbeen, het hyoïd en de schedelbeenderen zijn daar geschikt voor. Doorbloeding verbeterd. Zenuwen krijgen weer meer ruimte. Het brengt het centrale zenuwstelsel tot rust. Het aktieve sympathische zenuwstelsel gaat even wat minder hard werken. De ‘aan knop’ gaat op een lager pitje. Hierdoor kunnen we beter voelen. Wat gebeurt er in dat lijf? Hoe voelt het daar? 
Tegelijk zullen er ook gedachtes zijn. Mogelijk gedachtes die u zullen verbazen. Waarom denk ik hier nu aan? 
Misschien voelt u emoties, prettige of niet prettige. 
We gaan niet spitten en graven. We doen het met dat wat zich op dat moment als vanzelf aan dient. Het lijf wil terug naar de oorspronkelijke blauwdruk en met het ontspannen van het weefsel komen er reakties. Of dat heel fysiek is of juist veel gedachten of veel gevoelens of een mix dat maakt niet uit. 

Katelijne, als therapeut, heeft hierbij een neutrale open en niet oordelende houding. Aandachtig en nieuwsgierig. Vanuit deze houding, de diepe ontspanning en het intunen op de fascie gaat uw lijf zoeken naar de oplossingen. Soms zal zij een vraag stellen om het proces te verdiepen. Het lichaam gaat zijn zelfherstellend vermogen aanspreken. 

Het is een wisselwerking tussen lijf en hoofd. Ik vertrouw erop dat het lijf precies weet wat nodig is. De kunst is ernaar te luisteren en de mogelijkheden te scheppen zodat je op alle niveaus kan herstellen, groeien.

fysiotherapie_behandelingen_balans_purmerend
Craniosacraal behandeling in Gezondheidscentrum de Roos in Purmerend

“Eigenlijk kwam ik per toeval bij Katelijne als craniosacraal therapeute
terecht. En wat een prettig toeval!
Ik heb ervaren dat je fysiek en psyche grote samenhang hebben, en dat
een integrale aanpak je op beide terreinen verder kan helpen. Inmiddels
ben ik een hoop oude ‘shit’ kwijt.
Katelijne is, behalve een prettig mens, gewoon een heel goede fysio- én
craniosacraal therapeut. Zij luistert goed naar de klacht en naar wat je
lijf haar ‘verteld’. Gebaseerd op haar brede kennis en ervaring,
benadert ze de klacht vanuit een integrale gedachte. Tips en adviezen
zijn prima te doen en helpen echt. En tussendoor lachen we ook nog!”

Ineke
Purmerend