Fysiotherapie Balans en craniosacraal Purmerend Katelijne Zaalberg

Fysiotherapeut en Craniosacraal therapeut Katelijne Zaalberg

Door goed te luisteren en te inventariseren wat uw probleem en uw vraag is stelt Katelijne een behandelplan voor. Er is aandacht voor wat zij kan doen, wat u zelf kan doen en hoe u de klachten kan voorkomen in de toekomst. Katelijne is sinds 1994 fysiotherapeut. In 1996 kwam zij op het Tramplein in Purmerend werken. 
In november 2015 heeft zij bovendien haar diploma aan het Upledger Instituut voltooid en is zij bevoegd Cranio therapeut. Een prachtige aanvulling.
Let op: dit valt buiten de fysiotherapie, u moet hiervoor apart afspreken. Katelijne werkt alle dagen waarvan op maandag en donderdag ook in de avonduren.

Wie ben ik

Mijn naam is Katelijne Zaalberg (1967). Moeder van 3 kinderen en wonend in Purmerend.

Na de middelbare school vond ik het kiezen van een studie best lastig. Maatschappelijk werk vond ik teveel praten. Logopedie? Fysiotherapie? Iets met mensen helpen in ieder geval. Tijdens mijn reis in India en Nepal wist ik dat het fysiotherapie zou gaan worden en met een extra stage in Zimbabwe heb ik de opleiding Fysiotherapie in 1993 afgerond aan de HvA. Vanuit Zimbabwe heb ik ook nog een aantal maanden in oostelijk Afrika gereisd.
Terug in Nederland ben ik naast het werken in een particuliere fysiotherapie praktijk, massage lessen gaan geven en heb ik een leraren opleiding afgerond om in mijn vak les te mogen geven. Later heb ik nog 2 maanden in Ethiopië gewerkt.

In 1996 ging ik werken in een fysiotherapie praktijk op het Tramplein in Purmerend. Eerst in loondienst, vanaf 2003 als mede praktijkhouder. De wens van een gezondheidscentrum groeide en in maart 2014 gingen de deuren van Gezondheidscentrum De Roos open. Nu mijn collega met pensioen is ben ik vanaf 2019 de enige praktijkhouder. 

Gaandeweg ben ik mij steeds meer gaan specialiseren. Ik merkte wat mij meer of minder lag en koos nascholingen in de richting van lage rug en bekken, nek, schouder, arm en hoofdpijn. Tinnitus en evenwicht. Wanneer mensen meer inzicht en (be)grip kregen op hun klachten gaf mij dat de meeste voldoening. Ieder mens is verschillend en wat bij de een helpt helpt niet bij de ander. Was het maar zo simpel. Voor mij is het belangrijk dat iemand op de juiste plek terecht komt. De plek waar hij of zij het beste geholpen kan worden. Over en weer samen werken met collega’s, ook buiten de praktijk is daarvoor een voorwaarde.  

Van patiënten hoor ik vaak terug dat ze graag bij mij komen omdat ik open en eerlijk ben. Goed kan luisteren, hen serieus neem, mee denk en goede adviezen heb die ook goed toepasbaar zijn.
De combinatie van verschillende massage vormen, oefentherapie lokaal voor de klacht maar ook de aandacht voor de hele houding en beweging wordt erg gewaardeerd.
Mensen krijgen het gevoel zelf iets te kunnen doen zonder dat dit moeilijk of lastig of tijdrovend is. Dit is ook precies wat ik graag wil overbrengen! 

De mindfulness training die ik zelf heb gevolgd werkt door in mijn behandelingen. Bewust worden van uw klachten en wat daarin meespeelt, voelen wat het effect is van wat u doet op uw klacht .

Wat mij boeit is de relatie van ons lichaam met ons brein, gedachten gevoelens, emoties. De vicieuze cirkel die vaak zo moeizaam te doorbreken is. Oude patronen en overtuigingen die remmend werken op herstel. Het hoofd wat zoveel wil, het lijf wat dit niet kan bijhouden. Hoe kom je daar weer uit? Waarom komen klachten vaak terug? Ik zocht naar antwoorden. Zo kwam ik op de Craniosacraal therapie.

Ik ben de opleiding tot Craniosacraal therapeut (afgekort Cranio therapeut) gaan volgen bij het Upledger Instituut.
De Cranio theapeut werkt met het cranio-sacrale ritme en heeft als aangrijpingspunt het diepe bindweefsel, de fascie. Meer hierover kunt u lezen onder Craniosacraal therapie.  Het lichaam weet precies wat het nodig heeft. De kunst is weer contact te maken en te vertrouwen op ons lijf. Ik blijf me elke keer weer verwonderen over de wijsheid van ons lichaam en de slimheid van ons brein. 
Het is fijn dat ik een rugzakje met mooie kennis en middelen heb waar ik uit kan kiezen wat op dat moment past.

Nog meer over mij
Ik hou van bewegen. Maar niet van afzien. Ook hou ik van buiten zijn, liefst in de natuur. In mijn vrije tijd ga ik graag wandelen en hardlopen. Even ontspannen met een boek vind ik ook fijn.

En last but not least kan ik het niet laten om mensen in moeilijker omstandigheden te helpen. Ik heb inmiddels alweer 28 jaar contact met mijn sponsor kind in Uganda die ik daar destijds heb leren kennen. Hij is de eerste in zijn familie die kon studeren en kan nu zijn gezin onderhouden en zijn kinderen gaan naar school. 
Inmiddels hebben wij met velen uit Nederland zijn zus geholpen na een overstroming (2020) en gaan er meerdere kinderen naar school dankzij de hulp via mij en Joel. Ik ben hier heel erg dankbaar voor en het maakt mij blij om zoveel te kunnen betekenen voor mensen die zoveel moeite doen om te overleven. 

Sinds 2019 ben ik vrijwilliger bij Topsport for Life. Een stichting die zich inzet om het leven voor mensen met een levensbedreigende ziekte zoals ALS en Kanker leefbaarder te maken. Ik heb een vriend met de ziekte ALS in het laatste jaar van zijn leven veel geholpen. Zo heb ik Topsport for Life ook leren kennen. Onmisbaar wat zij met alle vrijwilligers doen! Met mijn tijd en kennis help ik graag. Met mijn praktijk zal ik de stichting ook financieel steunen want zij zijn afhankelijk van donateurs en giften.

Specialismen:

 • (lage) rugklachten en bekkeninstabiliteit
 • ontspanningstherapie, ademhaling en mindfulness
 • hoofdpijn
 • nekklachten
 • KANS (RSI)
 • Stress en burn out
 • Tinnitus (oorsuisen)
 • Evenwicht, Duizeligheid (BPPD), Epley maneouvre
 • verschillende massagetechnieken, bindweefsel, triggerpoint
 • Integraal Bewegen: houding- en bewegingsbegeleiding volgens Gordon Browne
 • Hooikoorts: Tapen