Cranio Purmerend, laat je raken

Cranio laat je raken

Cranio Nederland is de beroepsvereniging van de Craniosacraal therapeuten in Nederland. Bedoeld voor de inhoud van het vak.
De slogan van Cranio Nederland is: Laat je raken! Laat je raken door Cranio, kom in contact met jezelf via jouw Cranio-Sacrale systeem. 

Deze folder ‘de kracht van Cranio’ geeft een heel duidelijke uitleg over wat Cranio is en wat het doet. Ook voor zorgprofessionals een interessante folder.

Logo_Fysiotherapie_Balans_Cranio_Praktijk_Purmerend

De beweging van de schedel

Het craniosacrale ritme, wat ontstaat door de beweging van onze hersenvloeistof, gaat non-stop door, als eb en vloed. In dit filmpje is goed te zien hoe de schedel mee beweegt met deze beweging. Via het ruggenmerg en de beschermende vliezen, dura mater en fascia, wordt deze beweging voortgezet naar het heiligbeen en door het hele lichaam.

Een soepele fascie,  bindweefsel, is een voorwaarde voor het optimaal functioneren en herstellen van ons lichaam. Een verstoring, een spanning, in dit systeem zorgt voor langdurige of steeds terugkerende ongemakken of zelfs forse klachten. 
Een cranio behandeling kan hier weer balans in brengen. 

Cranio

door Katelijne Zaalberg

Zo’n 19 jaar geleden ging het al kriebelen. Na 8 jaar als fysiotherapeut gewerkt te hebben merkte ik steeds vaker dat er iets miste. Met name als klachten vaker terug kwamen, nek- en rugpijn bijvoorbeeld of als meer  het hele lijf erbij betrokken was of bij meer stress gerelateerde klachten als hoofdpijn en hyperventilatie, ontbrak er ‘iets’ wat ik binnen de fysiotherapie niet vond. Ik zocht iets wat mij zou helpen dichter bij de oorzaak van de klachten te komen, daarop aan te kunnen grijpen en daarmee ook meer preventief effect te hebben. Niet psychologiseren. Niet zweverig. Wel effectief en geen symptoom bestrijding. 
Ik heb het helemaal en allemaal gevonden binnen de craniosacraaltherapie! 
Na 3 jaar opleiding en inmiddels 6 jaar werken wordt ik nog elke dag enthousiaster dan ik al was. Een hele mooie aanvulling op de fysiotherapie. 

Cranio Sacraal therapie, kortweg Cranio genoemd, is een lichaamsgerichte therapie waar het craniosacrale systeem en het bindweefselsysteem, de fascie,  de aangrijpingspunten zijn. Ik ga op zoek naar waar in deze systemen de beweeglijkheid verminderd is, waar er spanning zit om met zachte manuele technieken hier weer beweging in te krijgen. Dit is niet altijd de plek van de klacht. Zo kan schouderpijn bijvoorbeeld uit spanning in de buik komen. Dit kan heel fysiek zijn en met de behandeling daardoor ook fysieke bewegingen teweeg brengen. Het kan ook zijn dat er emoties een rol (hebben) gespeeld bij het ontstaan of in stand houden van de klachten. Of dat het lichaam op ‘overleven’ staat. Het kan maar dit hoeft niet, dat er tijdens de behandeling  spontaan gedachten en gevoelens naar boven komen.  Binnen de cranio behandeling is daar, indien gewenst, alle ruimte voor.
Het is zelfs zo dat cranosacraaal therapie heel goed helpt om emotionele dingen of dingen waar je psychisch tegenaan loopt te verwerken of anders mee om te gaan. U komt bij dat wat u helpt in dit proces. Als therapeut ben ik er om dit proces te begeleiden. Daarbij ben ik neutraal. Mijn overtuiging is dat wij alleen zelf kunnen weten wat goed voor ons is. Dat boven water halen en daarnaar handelen is de mooie uitdaging. 

Het Cranio Sacraal Systeem?

Het Cranio Sacraal Systeem is het gebied van de botten van je schedel (cranium) tot en met het heiligbeen (sacrum). Het is het gebied waarbinnen hersenen en ruggenmerg functioneren. De hersenen en het ruggenmerg worden omgeven door bindweefselvliezen waarbinnen beschermende hersen- en ruggenmergvloeistof ritmisch beweegt en stroomt. Dit ritme is te zien als de ademhaling van het zenuwstelsel. Dit craniosacraal ritme is essentieel voor het goed functioneren van het zenuwstelsel en daarmee van wezenlijk belang voor een goede werking van ons lichaam. 

Deze ritmische beweging is voor een Cranio Sacraal therapeut door het hele lichaam voelbaar. En iedereen kan dat ritme leren voelen, er is niets zweverigs aan!

Met zachte behandeltechnieken kunnen verstoringen en spanningen in het craniosacraal systeem en bindweefselsysteem opgemerkt en behandeld worden.

Wat is het bindweefsel systeem?

Bindweefsel (fascia) zit door ons hele lichaam heen en zorgt voor onderlinge verbinding, ondersteuning en bescherming van ons bewegingsapparaat: botten, spieren en gewrichten, het orgaansysteem en het craniosacraal systeem. Essentieel voor ons functioneren is dat het bindweefsel kan meebewegen in al onze bewegingen, zelfs met ademen. Als bindweefsel niet meer voldoende mee kan bewegen ontstaat een ongemak.

Een gezond lichaam zal zelf proberen het evenwicht te herstellen. Lukt het herstellen niet vanzelf, dan kunnen bindweefsel-technieken uitkomst bieden. Tijdens een Cranio behandeling kan de gezonde beweeglijkheid van het bindweefsel rondom de inwendige organen, botten, spieren en gewrichten weer geoptimaliseerd worden en het lichaam helpen de natuurlijke balans te herstellen. 

Met zachte manuele technieken wordt tijdens de Cranio Sacraal behandeling de spanning rond het centrale zenuwstelsel en het bindweefselsysteem verminderd/weggenomen. Het helpt ontspannen en ondersteunt het zelfherstellend vermogen. 

Voorbeelden: 
Iets meer over Tinnitus. Oorsuizen of piepen komt erg veel voor en kan heel erg hinderlijk zijn. Gelukkig is er hoop en kan er vaak vermindering van klachten bereikt worden. Het beste werkt een combinatie van methoden, behandelingen welke u thuis ook grotendeels zelf toepast. Hierover kunt u lezen op de pagina tinnitus.

Over stress en burn-out. Wordt aan gewerkt. 

Links met meer achtergrond informatie:

Over Cranio sacraal bij lichamelijke en emotionele klachten

Onderzoek Nek schouder klachten Universiteit van Duisburg.