tinnitus klachten verminderen craniosacraal

Tinnitus; oorsuizen of piepen

Krijg weer grip op uw tinnitus!

Geluiden in het oor, of beide oren. Veel mensen hebben hier last van. Meer of minder.
In 2015 volgde ik een symposium over Tinnitus waar veel factoren werden besproken. Van voeding tot ademhaling en craniosacraal therapie. Hieruit ontstond het idee om mij hierin te gaan specialiseren. Ik heb nog twee nascholingen gevolgd vanuit de fysiotherapie. Ook zit ik in een netwerk met andere collega’s die zich in tinnitus hebben gespecialiseerd. Zo kunnen we ervaringen delen en bij elkaar terecht met vragen. 

Mensen met tinnitus zijn vaak via de huisarts bij de KNO arts terecht gekomen. Hebben allerlei onderzoeken gehad en vaak blijkt alles, gelukkig, in orde. Zij gaan naar huis en horen dan:  u moet er mee leren leven’.
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan en vaak ook niet waar. Er is in veel gevallen zeker wat aan te doen. Daarbij wil ik u graag helpen. Neemt u gerust contact op voor het maken van een afspraak of het stellen van vragen.

Gelukkig is er heel vaak wel degelijk iets aan te doen en kan u weer meer grip krijgen over het suizen en piepen.

Het is geen eenvoudige klacht, vele factoren spelen mee. En u zult bereid moeten zijn er zelf actief aan te werken. Ik probeer dit zoveel als mogelijk in te passen in uw dagelijkse activiteiten zodat het haalbaar is. Vanzelf gaat het echter niet omdat u bewust zal moeten worden van een aantal dingen. Dat vraagt uw aandacht gedurende de dag.

Craniosacraal therapie kan tinnitus klachten verbeteren. Cranio werkt op het centrale zenuwstelsel, verbeterd ook bloed en zenuwvoorziening in het hoofd.
Door weer verbinding te krijgen met het lijf, gaat het hoofd wat meer in de ‘uit’ stand. Er ontstaat een diepe ontspanning en dat helpt het lijf om weer te herstellen. het beinvloeden van het centrale zeneuwstelstel is een van de hoofdpeilers van de behandeling.

Het structuur werk aan de schedel geeft bovendien weer meer bewegelijkheid en ruimte waardoor de bloedvoorziening van het oor verbeterd.
Er zijn ook een aantal handgrepen aan het hoofd die u zelf kan doen.

Indien gewenst of als dit tijdens de therapie naar boven komt, is er ruimte om op emotioneel, psychisch vlak aan uzelf te werken. Soms zijn er spanningen, of heeft stress zich opgehoopt wat de klachten verergert. Bij de cranio is er alle ruimte voor deze processen. 

Belangrijk zijn ook aandachtige ademhalings oefeningen. Methode Maria Holl.
Ook bewustwordings oefeningen van het lijf. Bijvoorbeeld het afwikkelen van de voeten als u loopt. Of oefeningen uit de mindfulness zoals de bodyscan kunnen gebruikt worden.

Praktisch gezien komt het erop neer dat ik een uitgebreide intake doe. Wat staat er op de voorgrond aan mogelijke oorzaken? Wanneer heeft u meer en wanneer minder last? Wat heeft u al aan therapie gedaan en met welk resultaat etc.. Wat zou u nu kunnen helpen?
Aan de hand daarvan bespreken we een behandelplan. Dit zal vaak neerkomen op een combinatie van Cranio- en Fysiotherapie.

De behandelfrequentie is in het begin wekelijks maar al snel zal u zelf aan de slag kunnen en heeft u mij minder nodig.

Nog een paar links over oorsuizen die interessant voor u zijn :

TAT: Tinnitus AdemTherapie van Maria Holl, vertaald door Henriëtte Bakker.

Julian Cowan Hill: 15 Tips