Mallet vinger behandeling
Wat is een mallet vinger?:
Dat is een (af)scheuring van de strekpees van het laatste kootje van de vinger met of zonder botschade.
Oorzaak: teveel kracht op de gestrekte vinger
Hoe herken ik het?:
Bij het strekken van de vinger hangt het topje van de vinger slap en het is niet mogelijk deze te strekken.
Wat moet ik doen?:
Ga meteen naar de huisarts (werkdagen) of huisartsenpost (avond/weekend/feestdagen).
Wat moet er gebeuren?:
Foto maken om te zien of er botschade is.
Aan de hand van de foto zal de arts besluiten of operatie wel of niet nodig is.
Zo ja: dan wordt het bot of pees gefixeerd in de juiste stand. Verdere instructies volgen van de behandelend arts! Dit zal meestal hetzelfde zijn als zonder operatie.
Zo nee: meestal zal er geen operatie nodig zijn wanneer het bot in takt is. Dan volgt behandeling met een vinger spalk 6 a 8 weken zodat de pees weer kan aangroeien. Het topje mag in deze periode absoluut niet gebogen worden. Daarna moet er getraind worden om de strekpees weer sterker te maken. De spalk moet dan nog steeds gedragen worden!!!
Belangrijk bij mallet vinger:
Het topje mag niet te ver buigen. Het gevaar is heel groot dat u te vroeg gaat buigen en de nog niet sterke pees weer (deels)knapt.
Na 12 weken kan u de spalk bij normaal gebruik af laten. Bij zware belasting kan het echter raadzaam zijn deze nog te gebruiken. Een plotselinge of grote kracht kan dan nog teveel zijn.
Hou ik er een beperking aan over? Nee. Het is mogelijk om de vinger weer volledig te kunnen strekken en gebruiken. Het gebeurt dat mensen het topje van de vinger nooit meer volledig kunnen strekken. Dit is eigenlijk altijd het gevolg van te snel weer zijn gaan buigen.
De strekpees was niet sterk genoeg om de trekkracht van het buigen te kunnen dragen. Als een touwtje waar je te hard aan trekt en wat dan breekt.
Mede vanwege dit gevaar is goede begeleiding bij de revalidatie belangrijk. Fysiotherapie Balans heeft een fysiotherapeut met de juiste kennis en revalidatie behandeling bij mallet vinger-klachten.
Revalidatie verloop
- Zo snel mogelijk spalk, absoluut niet buigen gedurende 6 weken! 24 u p dag om.
- Let erop ! dat de spalk zodanig op maat is dat u in maximale strekking in de spalk gefixeerd bent. Kan u ver doorbuigen (controleer andere vingers en zelfde vinger van de andere hand om te weten wat voor u normaal is) dan moet de spalk zo gemaakt worden dat het eind kootje in de eindstand in de spalk gehouden wordt!!! Een standaard spalk is dan misschien niet goed genoeg.
- De spalk zet u vast met een tape.
- Middelste gewricht ook mee tapen zodat deze de 1e week niet veel buigt.
- Als het middelste (PIP) gewricht gekneusd is geraakt deze 2 weken mee tapen
- DROOG houden spalk. Tips: koop vingercondooms XL(100 stuks 1,50 euro). Ook huishoudfolie is goed om de vinger in te wikkelen. Daarover heen het vinger condoom en de rand met strookje tape dichtmaken en u kan douchen.
Vervolg revalidatie verloop
- Verschonen spalk: U moet de hand plat op tafel houden en het kootje in de eindstand houden als u de spalk voorzichtig af schuift. Dan in deze houding schoonmaken, spalk door iemand anders laten schoonmaken onder de kraan, en als de spalk goed gedroogd is deze weer voorzichtig om de vinger schuiven. Let op: het kootje moet al die tijd in de eindstand blijven! Maximale strekking zoals deze ook in de spalk gefixeerd zit. Daarom raad ik aan de vinger goed droog te houden dan hoeft u echt niet vaak te verschonen!
- Na 1 week controle of spalk nog goed past
- Vanaf 1 a 2 weken moet het middelste gewricht mobiel gehouden worden door deze te buigen. U kunt de spalk dan om het middenbeentje vast tapen en niet meer over het middelste gewricht heen. Eventueel taped u af en toe het middelste gewricht wel vast. Zelf heb ik gemerkt dat dat erg prettig was bij aktiviteiten waarbij ik al snel teveel (buig)kracht zette en mijn aangedane vinger mee wilde gaan buigen. Hard gaan duwen in de spalk is natuurlijk niet de bedoeling. Op deze manier voelde ik op tijd wanneer ik teveel met mijn aangedane hand deed. Werk, koken, boodschappen
- Oefeningen eerste 6 weken (dus met spalk om): hoekhouding hand; middelste gewricht met andere hand helpen buigen. Eventueel dit 1x per week onder begeleiding doen of door uw fysiotherapeut laten doen.
- Let op dat er niet teveel buigkracht komt in de aangedane vinger. (bij de middelvinger ontstaat dit met name wanneer iets zwaars getild wordt met de andere vingers of kracht met de ringvinger.
- Na 6 weken samen met fysiotherapeut bekijken of er activiteit in de strekpees aanwezig is.
- Verdere instructies van fysiotherapeut met betrekking tot oefenen strekken, belasten, dragen spalk en omgaan met buigen
- Belangrijk is om eerst de strekpees sterk te maken en daarna pas te gaan buigen.
- Buigen gebeurt heel snel onverwacht en ook onverwacht met teveel kracht.
Fysiotherapie Balans staat voor u klaar om u hiermee te helpen. Neem eventueel contact op voor het maken van een afspraak.